2010. február 6., szombat

A róka és a szőlő


  1. A róka fanyalogva áhítozott a gazdag tőkén illatozó szőlő után. Nézte, szagolgatta, de csak messziről. A róka sokkal alacsonyabb állat, minthogy elérje a Tőkét.
  2. A róka nyálát csorgatva állt és csak állt a szőlőtőke előtt, a falu szélén álló gazdaság szőlőjében. Üveges tekintettel bámulta és a nyála csak csorgott. Hamarosan jött a vadász, és lelőtte mivel veszett volt. Máskülönben nem merészkedett volna az ember közvetlen közelébe fényes nappal.
  3. A róka állt a csábító fürtök alatt roskadozó tőke előtt. Egyenként, pontosabban szemenként vizsgálgatta a fürtöket. Megolvasta szemeket egytől egyig. Vörös volt, ravasz volt, és érdeklődött a Tőke iránt. Kommunista volt.
  4. A róka bár nem érhette el a magasan himbálódzó fürtöket, csak nézte,nézte de érdekes módon nem támadt étvágya tőle. Nemhiába:ragadozó volt.
  5. A róka már-már ráugrott az előre kiszemelt szőlőfürtre. Abban a minutumban rácsapott a fürtre a seregély. A róka sem hagyta veszni a finom falatot, ezért nem kis veszekedés tört ki. A róka ekkor értette meg az osztályharc lényegét.
  6. A róka végre megkaparintotta az áhított szőlőt. Leszemezgette és tömni kezdte magába. Az első harapás után eltorzult képpel köpte ki az egészet. Savanyú volt. De tényleg.
  7. A róka lecsapott a szőlőre. Mohón falta a szemeket egymás után. Aztán rosszul lett, összeesett és elpusztult. A szőlő jó magyar szokás szerint agyon volt permetezve.
  8. A róka felmászott a tőkére, és falni kezdte a szemeket. A szőlő ezt rossz néven vette, és elkezdte enni a rókát. Azon az őszön a fél falu megveszett, a vörös szőrrel teli, rókaízű bortól.
  9. A róka sóvárogva tekintett az elérhetetlen fürtökre. Ugrált, kapaszkodott, de soha el nem érhette. Így a róka éhen maradt, a szőlő meg rajtarohadt a tőkén, mivel olyan helyen volt kénytelen fejlődni, ahol annyira nem volt ember, hogy egy róka órákat tudott szórakozni a szürettel...
  10. A róka tanácstalanul állt a magasban csüngő fürtök előtt. Gondolkodott, hogyan szerezhetné meg e pompás étket. Amennyire lusta volt,annyira volt féktelen is. Tehát nem mászott, hanem kivágta az egész tőkét baltával. Már második éve, hogy körtét sem evett.
  11. A róka parázsló tekintettel bámulta a szőlőfürtöt. Igéző pillantásai nem hozták meg a kellő hatást. A szőlőnek sokkal több szeme volt, amivel a rókára visszanézett, és azt szuggerálta belé, hogy menjen végre dolgára. A róka nem érte el a fürtöket, így odébbállt. A szőlő úgy gondolta, hogy ő győzött.
  12. A róka csak kereste a szőlőt, de nem találta. Persze, hogy nem talált szőlőt télen.

1 megjegyzés: