2010. november 2., kedd

Szőke ország

-Hogyan süllyeszthetsz el egy szőke nőkkel teli tengeralattjárót?
-???
-Kopogtass be hozzájuk!
Mindenszenteken elhunyt hozzátartozóinkra emlékezünk. 

Még Nyíregyházán is a temetőben. A temetőben,amely rabul ejtette a látogatóit. A szomorúfüzek ágaikkal, rátekeredtek, a gyanútlan látogatok karjaira, lábaira. És visszatartották őket. És húzták be őket egy csapadékvízzel megtelt, kiásott tömegsírba......

Tiszta Poltergeistes a jelenet nem? Jóval kisebb költségvetésű volt ez a performance, de nem is volt annyira látványos. Ez kérem, a magas művészet, nem Hollywood. Hagyjuk már, jönnek a sok szeméttel, itt, nálunk, itt van a kultúra! 

El sem tudom képzelni, micsoda előkészületeket kellett kivitelezni. Forgatókönyv - mondjuk az nem volt - rendezés - momentán az sem - szereplőválogatás, na ez igen, csak nem lehetett eldönteni, ki főszereplő, ki statiszta, és ki az, aki csak műkedvelőként segítette elő, az előadás sikerét. 

Látják maguk előtt a tengertől körbevett szigetet? A tengert, amelyben nyüzsögnek a cápák. Mint Alcatrazban, vagy If várában, vagy Pillangó szigetén, melynek most nem ugrik be a neve, mert műveletlen vagyok. 

Az mind semmi, mert azokról, azokból meg tudtak szökni az elítéltek. 

Na de a nyíregyházi temető, az nem kismiska. Onnan szabadítani kellett. 

Látják maguk előtt a kétségbeesett tömeget? Akik, a négy kijárat közül, azon az egyen próbáltak meg távozni, amit hanyagságból bezártak. Az egyre növekvő drámai feszültséget? Ugye rettenetes?! Az elcsigázott temetőlátogató, élethalálharca. 

Habzó szájjal, fogcsikorgatva kapaszkodtak, a temetőkerítés rácsába. Szemükben démoni fény parázslott. Nem, a szabad kijárat felé nem kerülünk! Rabok legyünk, vagy szabadok?! 

El nem tudom képzelni, hogy mi lett volna az előadás vége, ha a tömegben elrejtőzött Tyll Eulenspiegel ravasz agyával, ki nem találja, hogy értesíti, az egyébként helyben posztoló rendőröket. 

Akár úgy is járhattak volna, hogy abból egy újabb Scooby Doo filmet is le lehetett volna forgatni.

Na de ne komolytalankodjunk! A CIA, az MI6 és a Mosad, már így is felkapta a fejét a hír hallatán. Mindannyian milliókat költenek az emberi tudat befolyásolására irányuló kísérletekre. És a magyarok, megint beelőzték őket. Sírva könyörögnek külképviseleteinken a módszerért, mellyel ilyen sikereket lehet elérni, az emberek lebutítása terén. 

Piacgazdaság, fogyasztói társadalom súgjuk halkan a megoldást. Ráadásul ingyen súgjuk. 

De nem hisznek a fülüknek. 
Hitetlenkedve nézik, újra és újra a képsorokat, ahol a rendőrök harmadszorra, le is tudták vágni a láncot a temetőkapuról. És semmi. Nem találják a megoldást. Magyar ármány gondolhatják. 

Pedig ez nem az. Ez kérem egy történelemóra.Történelmi performance, mondom én.

Végignézhetik, hogyan élték meg, az őseik azt, hogy előbb gondolkodást mellőző bevásárlógépeket csináljanak belőlük, egy rövid agymosást követően, majd, hogyan válhatnak,válhattak tudatos vásárlóvá, és felnőtt állampolgárrá. Akik tisztában vannak kik ők, milyen szerepet töltenek be az államban, mik a jogaik és mik a kötelességeik. 

Tisztelt nyugati (értsd.fejlettebb,vagy ha az nem is minden esetre gazdagabb) barátaink!Sajnos ez az állapot, a következő óra tananyagát képezi. Ami mikor is lesz....ööö.....? Igen megvan. 2210 november elsején. De ha elmaradna, mert olyan előfordulhat, hogy a tanár is kerítésen belül ragad, akkor legkésőbb a Feltámadásig megtanuljuk. 

Vagy nem támadunk fel. 

NÁ.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése