2013. június 29., szombat

Kertkalózok

Nálunk szerencsésebb, igazán jóléti országokban, ahol a társadalmi felelősségvállalás nem számít cirkuszi attrakciónak, vagy a megbomlott elme bizonyítékának, fiatalok nem is túlságosan szűk csoportja öntevékenyen elhatározta, hogy még zöldebbé teszi környezetét. (Lám, lehet még fokozni...)

daserste.de

Konkrétan a berlini regionális tv csatornát nézve találkoztam a kertkalózokkal, vagy másik nevükön kertkommandósokkal (gerilla kertészkedés).
Kérem szépen, ők roppant kreatív és elkötelezett harcosok, akiknek vagy egy kerékkel kevesebbjük, vagy egy kerékkel többjük van.
Az egyik csapat azzal foglalatoskodott, hogy magbombát gyártottak, melyeket a kiszipolyozott száraz, sótlan, földterületeken – például a járdák aszfaltjába ékelt gondozatlan kővirágtartókba, illetve a fák tövébe ejtettek el, rábízva a kultúrnövényzetet az időjárás kegyeire. Egy tápanyagdús galacsint gyúrtak, abba számos szép és hasznos növény magvait dugdosták és hagyták, hogy természet az időjárás segítségével tegye a dolgát.
Hónapokkal később ellenőrzést tartottak és csaknem a 20%-a kikelt a növényeknek és átvette az uralmat a gaz felett. (Persze, olyan is előfordult, hogy egy kutyakakit vizsgálgattak, mert kiszáradt formájában kísértetiesen hasonlított arra a bizonyos galacsinra.)

gartenpiraten.net

Egy magányos harcos a mohákat használta titkos fegyverül. Ódon házak nyirkos lépcsőiről felkapargatta, majd leturmixolta megfelelő adalékanyagokkal – ne feledjük Németországról van szó – sörrel elkeverte és az előre kinézett házak falára festett sablonba fecskendezte a mohafestéket, ami ha elég nyirkosság érte szépen kifejlődött és zöld falfirkaként hirdette mestere esztétikai sokszínűségét.
Bizonyos városokban - ha jól emlékszem Hamburgban – külön programot hirdettek a minél zöldebb városkép kialakításáért és ott bizony díjazták volna ezt az aktivitást, de Berlinben ez törvénybe ütköző cselekedetnek számít.

taz.de

Több fiatalból álló nehézfegyverzettel – talicska, ásó, kapa és mivel a nagyharang hiánycikk, gereblye – felszerelkezett csapat az éj leple alatt, a különösen forgalmas és különösen kizsigerelt ágyászszigeteket támadta meg mindenféle színes, illatos virággal. Nem átallottak a gazemberek futónövényt csavarni az egyirányú utca táblaoszlopára is, ezzel mintegy fatörzzsé varázsolták az alumíniumot – feltéve, ha még ott abból vannak a táblaoszlopok.
Kilopakodtak, virágfölddel nemesítették a placcot, majd gyors dugványozás, gyors locsolás, majd éjszakai infrás fotózás – félig eltakart arccal és spuri.
A kertészeti vállalat megirigyelhetné a tudásukat, de főleg a szorgalmukat.

Úgy gondolom ezek a történetek, ez a jelenség, önmagért beszél, beszélnek. Különösebb konklúziót nem kell levonnom, ha valaki nyitott szemmel jár kis hazánkban, vagy éppen a saját taknyába fullad az allergiától.

Érdemes néha szétnézni a nagyvilágban még, ha csak a televízió segítségével is. És a jó példát nyugodtan lehet másolni. Nem fog fájni.

NÁ.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése