2013. augusztus 31., szombat

Szemét egy kérdés

Többször tűztem már tollvégre a szemétkérdést. Felmerülhet a gyanú, hogy érdekelt vagyok a szemétbizniszben, rossz nyelvek szerint belevaló srác vagyok, de igazából nem panaszkodhatom, mert szemtől szembe még senki nem illetett a hulladék jelzővel.
Sokkal profánabb az, ami arra késztetett, hogy tollat ragadjak.

Nem tudok szemetelni. Eleve van bennem egy igen komoly erkölcsi gát, hogy elengedjem a kezemben tartott feleslegessé vált dolgokat - ezért nem fér már semmi a több, mint két tucat pillepalack és reklámszatyor mellé a markomba - de, ha mégis úgy döntenék, hogy eldobom azt, amit, nos, akkor sem.
Ugyanis egészen egyszerűen nincs hová.

Tessék végignézni bármelyik városon és megfigyelni, hány szemetes van kihelyezve - kivéve a fővárost, mert ott azért akad, mégis óriási a mocsok - hány szemeteskonténer nincs lelakatolva, körbekerítve, megközelíthetetlenné téve.
Nehogy valaki bedobja a szemetét! 

forrás:haon.hu 

Az idegenforgalmilag preferált területeken igyekeznek megfelelő számú kukát elhelyezni, de mi a helyzet, ha egy kertvárosban sétálunk, vagy egy lakótelepen. Ha autóval megyünk, persze rögtön azzal érvelhetnek az ott lakók, hogy elfér az a kocsiban. De mi van akkor, ha gyalog vagyunk? Valóban több kilométeren át kell cipelnünk magunkkal a hulladékot?
Valóban ez az egyetlen alternatíva? Vajon mindenki olyan kötelességtudó, hogy a banánhéjat, vagy joghurtos poharat, megolvadt kakaós csigát tartalmazó zacskót zsebre vágja és magával cipeli?

Ha szét tetszenek nézni, milyen szemétkupacok ágyazódnak be a panelházak repedésébe, a bokrok aljába, sarkába, ahová a szél szorgosan gyűjti mindazt, amit meg bír mozdítani, nem lehet dilemmánk az előző kérdéssel kapcsolatban.
Ha a járókelők útjába teszik a hulladéktárolókat, akkor is mellédobálják a szemetet, ha leesik, le nem hajolnának érte. Nem egyszer hallottam azt a kifogást szemetelésen rajtakapott személyek szájából, hogy: „ -Most vigyem magammal haza?” vagy: „-Most meddig cipeljem magammal?” Tehát komoly mérlegelés tárgyát képezi a távolság.

Nem minden kerengő hulladékot a guberálók hányják ki a konténerekből. És mégis a guberálókat – na és persze mindenki mást - büntetik azzal, hogy szemételhelyezési lehetőséget rácsokkal és lakatokkal gátolják.

Próbaképp végigjártam a várost és azt tapasztaltam, hogy csak azokban a városrészekben nem volt hozzáférhetetlen a szemetes, ahol szemmel látható volt a lakosság anyagi helyzete. Magyarán, ahol nem telt arra,hogy ilyet építsen.

Könnyen kitapintható a kizárólagos szemétszállítási joggal bíró vállalat – kukások - felelőssége is.
Sem a kukák mellé hullott, sem a tartálykocsiba öntés közben földre hulló szemetet nem szedik össze. Hónapokig hagyják a konténerek mellé kitett kacatokat, vacakokat helyben, arra hivatkozva, hogy annak elszállítására nem kötelezhetők.
És valóban nem, hiszen egyeduralkodók a piacon és nem véletlenül az a cég nyeri el az önkormányzat bizalmát, amelyet az önkormányzat nem fog arra kötelezni, hogy a városkép érdekében igenis legyenek kedvesek összeszedni, amit össze kellene szedniük ha lenne is egy minimális szépérzékük, de nincs.

Érdekes módon bármilyen közüzemi szolgáltatást választhatunk, kivéve a szemétszállítást nem. A kötött, földbeágyazott vezetékeken áramló gáz, víz esetén választhatunk, de a szeméttéma szent és sérthetetlen. Innen lehet érezni, hogy több ez, mint szimpla szolgáltatóválasztás az önkormányzat réséről.

Véleményem szerint az általános higiénia, városkép fenntartása fontosabb, mint a garasoskodás, a durcizás, hogy ezt elviszem, azt meg nem viszem el, meg mindenki rakja a saját kukájába a szemetet és folytathatnám a sort.

Magyarországon természetesen olyan mentalitás uralkodik, hogy amit lehet, az kötelező, amit nem szabad, azt lehet, tehát ha megengednék, hogy a kuka mellé is tegyenek szemetet a lakók, bizony nagyon hamar rákapna erre mindenki és számtalan hulladéksziget keletkezne, feltéve, ha nem fújná szét a szél. És ekkor megjelenne a veszélyes hulladékok problémája, amire megnyugtató megoldással kis hazánkban még senki nem szolgált.
Szerintem minden lom elfogy egy idő után, ezért megérné hagyni, hadd hordja ki a jónép a szemetét. Néhány hónap múlva garantáltan beleférne a kommunális hulladék a kukákba, nem kellene lelakatolni, mert nem akarna orrán-száján kiömleni a szemét. Egy idő után egyre szebb és tisztább környezetben élhetnénk. De úgy tűnik ez ma senkinek sem az érdeke. Kiváltképpen a szemétszállító vállalatoké nem. 

NÁ. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése